Pisan reitit

Pisan reitit

Pisa on Nilsiässä sijaitseva korkea vaara Syvärin järven eteläpäässä. Korkein huippu kohoaa meren pinnasta 270,6 metriä ja viereisten järvien pinnasta noin 170 metriä. Vaaran rinteet ovat joka puolella erittäin jyrkät. Yksittäisten jyrkänteiden korkeudet vaihtelevat 5–15 metriin.

Pisa on valtakunnallisesti arvokas suojelualue. Metsät ovat valtaosin luonnontilaisia, mutta alueella on myös käsiteltyjä metsiä, etenkin Ison Pisanlammen länsipuolella.

Tärkeimpiä nähtävyyksiä on vaaran päällä, lähellä näkötornia sijaitseva Täyssinän rauhan rajakivi, johon Ruotsin ja Venäjän edustajat muinoin raapustivat omat merkkinsä sekä selänteen pohjoisreunalla oleva pieni luola, Pirunkellari, johon liittyy vanhoja kansantarinoita ja uskomuksia.

Pisalla on 8,5 km merkittyjä reittejä. Reitit ovat vaativia, mutta vuorelle nousemista on helpotettu portailla, kaiteilla ja levähdystasanteilla. Näkötornista avautuvat maisemat palkitsevat kiipeämisen vaivan. Pisan laelle pääsee joko Lastukosken tai Salmenpellon pysäköintialueilta. Reitit on merkitty oransseilla maalimerkeillä. Tulenteko luonnonsuojelualueella ei ole mahdollista, mutta näkötornin vieressä on pöytä ja penkit. Lastukoskella Vuotjärven rannalla, Lastukoskentie 47, on kyläyhdistyksen ylläpitämä kota tulentekomahdollisuuksin retkeilijöiden käyttöön.

 

Lisätietoja:

Sijainti

Osoite: Lastukoski
Kaupunki: Kuopio
Postinumero: 70100
Postiosoite:

Yhteystiedot

Nimi: Pisan reitit
Puhelinnumero: 0800 918 511
Reitin pituus: Ei saatavilla
Reitin korkeuserot

Lisätietoja

Info: Pisa on Metsähallituksen luontokohde: Lainaus www.luontoon.fi/pisa -sivustolta: "Pisan alue on ollut jo 1800-luvulta lähtien kuuluisa maisemistaan, jotka avautuvat Pisanmäeltä. Komeita järvi- ja vaaramaisemia voi ihailla Pisan laen korkeimmalla kohdalla näkötornista. Vaaran huipulla voi tutustua myös kallioon hakattuihin Täyssinän rauhan yli 400 vuotta vanhoihin rajamerkkeihin. Alue sopii hyvin päiväretken kohteeksi. Pisa on valtakunnallisesti arvokas maisema-alue, jossa pyritään vanhojen metsien säilyttämiseen. Alueeseen sisältyy myös rauhoitettu, Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys ry:n omistama 1,5 ha:n alue. Luonnonsuojelualue on myös osa rantojensuojeluohjelmaa." Lisätietoja: www.luontoon.fi/pisa