Niittylahden retkeilyreitti

Niittylahden retkeilyreitti

Retkeilyreitti Tonkkurimäeltä Mustamäelle kytkee Niittylahden ja Asuman alueet yhteen. Noin kymmenen kilometrin mittaisen ulkoilureitin varrella on kaksi huollettua laavua sekä näkötorni retkeilijöitä varten. Niittylahdessa on uima- ja veneranta.

Niittylahti-Asuma

Retkeilyalue sijaitsee Kuopiosta itään Vehmersalmen tien varressa ja on yksi kaupungin merkittävimmistä ulkoilu- ja virkistysalueista. Alueen metsät ovat marjastajien sekä sienestäjien suosiossa. Matkaa tulee Kuopiosta noin 40 km.

Historiassa Niittylahden tila oli aikanaan tunnetun Suomen sodan sankarin eversti Carl Loden omistuksessa. Hän on Vänrikki Stoolin tarinoiden Ukko-Lode. Tonkkurinmäen pysäköintipaikalle siirrettiin kaupungin yhden tunnetuiman puun, Ukko-Loden petäjän latvus, hänen entiseltä Harjulan tilaltaan. Siinä Ukko-Lode tarkkaillee edelleen kulkijoita entisillä perämaillaan.

Niittylahden-Asuman seutu on pinta-alaltaan noin 900 hehtaaria, joista kaupunki omistaa noin 700 hehtaaria. Alueella sijaitsee kaksi jylhää luonnonsuojelualuetta ja merkittäviä näköalapaikkoja.

Tonkkurinmäen selänne korkeampana vankkoineen mänty- ja kuusimetsineen hallitsee alueen maisemaa. Mustamäen selänteellä on näkötorni komeine Kallavesi näkymineen sekä Mustajärven kallioalue, jossa kalliot kohoavat nelisenkymmentä metriä Mustajärven pinnan yläpuolelle ja paikoitellen putoavat veteen lähes pystysuorasti.

Nämä alueet ovat merkittäviä geologisina kohteina sekä luonnonmaiseman ja metsäkasvillisuuden suojelualueina.

Alueelle myydään pienriistan metsästyslupia ja alue on luovutettu myös hirvenmetsästykseen ja erilaisiin koirien käyttökokeisiin kuten ajo- ja hirvenhaukkukokeisiin.

 

Sijainti

Osoite: Niittylahdentie 100
Kaupunki: Kuopio
Postinumero: 71130
Postiosoite: Kortejoki

Yhteystiedot

Nimi: Niittylahden retkeilyreitti
Puhelinnumero: 0800 918 511
Reitin pituus: Ei saatavilla
Reitin korkeuserot

Lisätietoja

Näytetään retkikartassa: Kyllä
Taukopaikkoja: 2
Info: Reitti kulkee Tonkkurinmäen selänteellä ja Mustajärven jylhällä kallioalueella jotka ovat luonnonsuojelualueita. Alueella liikutaan myös Vänrikki Stoolin tarinoista tutun Ukko-Loden, Suomen sodan sankarin eversti Carl Leonard Loden perämailla. Reitti on merkitty vihreillä maalirenkailla. Lähtöpaikkoina Tonkkurinmäen pysäköintipaikka tai Niittylahden laavu Mustamäessä metsäautotien päässä. Niittylahden laavun varustus: polttopuut, uimaranta, pukukoppi, jätepiste, käymälä, infotaulu. Mustamäen laavun varustus: polttopuut, jätepiste, käymälä, infotaulu.
Reitin pituus: 10km