Latu

Kuopion ladut

Kuopiossa on latuja jopa 600 kilometrin verran. Ladut kulkevat vaihtelevassa ja luonnonkauniissa maastossa. Tarjolla on sekä leppoisan tasaisia reittejä että haastavampia mäkisiä latuja. Tutustu latuihin alempaa tällä sivulla, jonne on listattu Kuopion hiihtoladut.

Kuopion ulkoliikunnan huoneentaulu (pdf)

Kuopion latukartta ja latuinfo löytyy alla olevasta linkistä. Sieltä näet latutilanteen, eli milloin ladut on kunnostettu.

Milloin pääsee hiihtämään? Milloin ladut kunnostetaan?

 

Latupohjilla kävely ja pyöräily on kielletty.

 

Laduilla liikkuu hiihtäjien lisäksi latukoneita. Pääreittien eli Puijo-Puijonsarvi, Jynkänvuori-Petosen maalatujen kunnostustöitä tehdään käyttöajan ulkopuolella, kun ei sada. Latukoneen sijainti ja säilytyspaikka sanelevat kunnostuksen aloituksen ajankohdan.

Lumituiskujen jälkeen maaladut kunnostetaan ensiksi ja jääladut sään tasaannuttua. Puijo-Puijonsarvi-alueella ladut kunnostetaan aina tarvittaessa.

Yli 20 pakkasasteessa tamppauskoneessa on rikkoontumisen vaara eikä sään takia latuja voida silloin kunnostaa. Pitkäkestoisilla pakkasjaksoilla kunnostetaan latuja kuluneisuuden ja kovettumisen mukaan.

Nuoskasäällä kunnostetaan harvemmin tai kunnostamista vältetään, jos nuoskaantuminen on lyhytaikaista. Tällä pyritään estämään latujen jäätymistä. Pakkasen tultua tampatusta lumesta tulee vaikeasti työstettävää ja siten laduista ikäviä käyttää.

Jääladut

Jäälatujen kunnostuksen aloittamisessa tärkein kriteeri on jään paksuus. Teräsjäätä tulee olla vähintään 15cm. Myös työstettävää lunta tulee olla riittävästi, jotta ladun teko on yleensäkin mahdollista. Olosuhteet jäällä, kuten pakkaset ja tuiskuava lumi vaikuttavat kunnostuksen etenemiseen. Useampana talvena jäälatujen hoitoa on haitannut jään päälle noussut vesi. Jäänylityskohdat kunnostetaan ensisijaisesti. Jäänylityksillä tarkoitetaan maalatujen välisiä lyhyitä siirtymiä ja lahtien ylityksiä. Esim. niuvanranta – viinaniemi, särkiniemi -rauhalahti ja jynkkä – jynkänvuori, eli jynkänlahden ylitys.

Koiravuorot ja kävelyladut

Erikseen opastetut kävely- ja koiraladut sijaitsevat Kuopionlahden, Jynkänlahden, Särkilahden, Kirveslahden ja Niuvan rannan jäälatujen yhteydessä.

Koiravaljakkojen hiihtovuorot ma–to klo 20.00–22.00. Lähtöpaikka Ala-Antikkalassa, katso kartta. Koirat kytkettyinä.
Valjakkohiihtovuorot on tarkoitettu koiraurheilulajina kilpailtavien lajien harjoitteluun, eikä koirien ulkoiluttamiseeen. Reitin pituus 4,3 km.

Kuopion vetokoiraharrastajien Facebook-sivu.

 

Ensilumenlatu

Kuopiossa avataan joka vuosi ennen varsinaista hiihtokautta ja lumentuloa kaksi ensilumenlatua, Puijolla ja Tahkolla. Ladut tehdään viime talvena lumetetusta ja kesän yli säilötystä lumesta. Ensilumenladun käyttö on ennen varsinaisen hiihtokauden alkua maksullista.

Yhteystiedot

Latujen kunnostus:
Kuopio, Karttula:
Mestar – Työnjohtaja
Petteri Mömmö
044 718 1548

Nilsiä, Maaninka, Juankoski, Vehmersalmi:
Mestar – Työnjohtaja
Jukka Puustinen
044 748 2366

Reitistön kehittäminen:
Valvoja
Hannu Parviainen
044 718 2514

 

Kohteet kartalla

Kaikki kohteet