tiistai 22. joulukuun 2020

Uutinen

Uusien korona-suositusten ja -ohjeiden vaikutukset kaupungin liikuntapaikoille 22.12.2020

Vaikka Kuopiossa olemme edelleen koronavirusepidemian perusvaiheessa, yritämme nyt kaikin tavoin estää tartuntatilanteen kiihtymisen ja leviämisen. On entistäkin tärkeämpää, että ohjeistuksia ja erityistä varovaisuutta noudatetaan.  Esimerkiksi kasvomaskia kannattaa käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Julkisiin tiloihin ei saa mennä oireisena. Julkisissa ja myös yksityisissä tiloissa tulee huolehtia siitä, että on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontakteja. Erityisesti sisätiloissa järjestettävissä liikunta- ja kulttuuritilaisuuksissa on huolehdittava välimatkoista ja käytettävä tarvittaessa kasvomaskia esimerkiksi ruuhkaisissa pukuhuoneissa.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kieltää 23.12.2020 alkaen yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Näillä tilaisuuksilla tarkoitetaan esimerkiksi festivaaleja, markkinoita, yleisurheilutapahtumia ja muita urheiluotteluita sekä –turnauksia. Määräys on voimassa 23.12.2020–22.1.2021.

Alueellinen ”koronanyrkki” tähdentää edelleen kansallista suositusta siitä, että ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien tulisi välttää altistumista koronavirukselle, koska heillä on suurempi riskiä saada vakava tauti. Harrastustoiminta tulisi järjestää siten, että osallistujat voivat välttää lähikontaktin.

 

Harrastus- ja normaalitoiminta kaupungin liikuntapaikoilla

Yleisötilaisuuden käsitteen piiriin ei kuulu jatkuvaluonteinen, normaali palvelutoiminta ja muu tiloissa yleisesti harjoitettava toiminta. Jatkuvaluonteinen normaalitoiminta ei ole yleisötapahtuma. Aluehallintovirastojen antamat määräykset kokoontumisrajoituksista eivät koske tällaista toimintaa.

Aluehallintoviraston määräykset yleisötilaisuuksien rajoituksista eivät koske uimahallien ja muiden liikuntatilojen tavanomaista toimintaa. Rajoitukset kuitenkin koskevat liikuntatiloissa mahdollisesti järjestettäviä tilaisuuksia ja tapahtumia. Esimerkiksi säännöllisesti järjestettävät, ohjatut vesijumppa- ja muut ryhmäliikuntatunnit katsotaan liikuntatilan tavanomaiseksi toiminnaksi, jolloin niitä ei koske aluehallintoviraston määräys yleisötilaisuuksien rajoituksista.

Urheiluseurojen ja muiden harrastuskerhojen toiminta ja tilaisuudet, joissa ei ole yleisöä ja jotka eivät ole kaikille avoimia, eivät ole yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia. Mm. tavanomaiset urheiluharjoitukset ja ryhmäliikuntatunnit eivät lähtökohtaisesti siten kuulu aluehallintovirastojen määräysten piiriin.

Esimerkkejä yleisötilaisuuksista (määräykset koskevat näitä):

Yleisurheilutapahtumat ja muut urheiluottelut ja -turnaukset (esim. pesäpallo, jalkapallo ja jääkiekko), jos paikalla on yleisöä.

Katso täältä tarkemmin AVIn määritelmä yleisötilaisuuksista.

 

Ohjeet ja suositukset Kuopion kaupungin liikuntapaikoille

Liikuntapaikkojen osalta maskia suositellaan käytettäväksi:

  • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää.
  • Ulkoilmassa olevissa turnauksia ja tapahtumissa, joissa on mukana laajoja yleisöjoukkoja.
  • Liikuntaa ja urheilua seuratessa katsomotiloissa.
  • Liikuntatilojen yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa.

Kuntolaakson uimahallin kävijöitä ohjeistetaan lisäksi seuraavalla tavalla:

  • Jää kipeänä kotiin, uimahalliin ei saa tulla edes vähäisissä oireissa, vaan vasta vähintään kahden oireettoman päivän jälkeen. Jos sairastut kesken uimahallikäynnin, sinun tulee lähteä välittömästi kotiin. Sairastumisesta on syytä informoida henkilökuntaa.
  • Nauti uimisesta yksin tai läheistesi kanssa, mutta pidä riittävä turvaväli muihin uimahallin asiakkaisiin ja työntekijöihin koko uimahallivierailun ajan.
  • Noudata uimahallin normaaleja peseytymisohjeita ja huolehdi käsihygieniasta, erityisesti WC-tiloissa ja ennen uima-altaalle menoa.
  • Yleiset hiustenkuivaajat eivät ole käytössä eikä omien kuivainten käyttöä suositella.
  • Henkilökunta ohjeistaa tarvittaessa tarkemmin. Noudata henkilökunnan ohjeita ja muista myös henkilökuntaa lähestyessäsi turvavälit.
  • Kuntolaaksossa arkiaamut ma-pe klo 6.00-8.00 suositellaan pyhitettäväksi riskiryhmiin kuuluville.

Lue vielä yleinen koronaohjeistus liikuntapaikkojen käyttäjille.