keskiviikko 11. syyskuun 2019

Blogi

Syyskuun luontokohteena Niittylahden alue ja historiallinen Ukko Loden mänty

Syyskuussa kannattaa lähteä Niittylahden alueelle ihailemaan ruskaa ja kauniita syksyisiä maisemia. Niittylahden alue on yksi Kuopion tärkeimmistä ulkoilu- ja retkeilykohteista ja se on pääosin kaupungin omistuksessa. Alueen monipuoliseen luontoon voit tutustua esimerkiksi noin kahdeksan kilometrin mittaisella ulkoilureitillä, joka on merkitty maastoon vihreillä maalimerkeillä.

Tonkkurinmäen maisemia voit ihailla erillisellä 2,5 kilometrin mittaisella lenkillä. Niittylahden alueella on myös kaksi luonnonsuojelualuetta: Tonkkurinmäen selänne ja Mustajärven kallioalue. Mustamäellä ja Suuri-Petäisen rannalla olevat laavut ovat kaikkien käytettävissä. Retkeilyreitin varrella on myös näkötorni, josta avautuvat komeat maisemat Kallavedelle. Alueen läpi kulkee myös moottorikelkkareitti.

Niittylahden alue on marjastajien ja sienestäjien suosiossa. Kaupungin omistamalle alueelle voi myös ostaa myös pienriistan metsästyslupia.

Niittylahden parkkipaikan reunaan on ”istutettu” Kuopion Harjulassa kasvaneen Ukko Lodenin mukaan ristityn männyn latva. Ukko Loden mänty rauhoitettiin vuonna 1974 luonnonmuistomerkkinä ja sen iäksi on arvioitu noin 400 vuotta. Mänty kuitenkin vaurioitui vuonna 1987, minkä seurauksena puu alkoi lahota. Lahoamisen seurauksena puu kävi vaaralliseksi ja jouduttiin kaatamaan turvallisuussyistä Harjulan linja-autopysäkin vierestä. Ukko Loden mänty uutisen etusivulla.

Niittylahteen pääset:

  • Henkilöautolla. Alue sijaitsee noin puolen tunnin päässä Kuopion keskustasta. Laita osoitteeksi Niittylahden pysäköinti/Tonkkurinmäen kierto (Google Maps löytää Niittylahden Pysäköinti/Tonkkurinmäen kierto)
  • Julkisilla kulkuneuvoilla: Bussilla numero 82 pääset Kuopion keskustasta kohti Vehmersalmea. Jää pois pysäkillä Niittylahti E (Vehmersalmentie), kävele 1 km Niittylahdentietä niin pääset luontopolulle.
  • Pyörällä Niittylahteen on noin 2h tunnin matka Kuopion keskustasta. Kulje 5 tietä pohjoiseen, käänny Joensuuntielle, josta käänny edelleen Vehmersalmentielle. Käänny Vehmersalmentieltä vasemmalle Niittylahdentielle ja aja noin 1km luontopolun lähtöpaikalle.

Tiesithän, että luonnossa oleskelu ja liikkuminen parantavat ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Luonto auttaa myös palautumaan stressistä ja parantaa mielialaa. Muun muassa verenpaine laskee ja syke tasoittuvat, kun oleilemme luonnossa.