keskiviikko 09. lokakuun 2019

Uutinen

Lokakuinen syysluonto kutsuu retkelle Pisalle

Mietitkö, mitä tekisit kuulaana ja kirpeänä syyspäivänä? Tässä sinulle vinkki: Mitä, jos lähtisit käymään Pisan luonnonsuojelualueella, vain noin tunnin ajomatkan päässä Kuopiosta. Pisalla on 8,5 km merkittyjä luontoreittejä sekä portaita ja levähdystasanteita. Kaiken kruunaavat näkötornista avautuvat maisemat, joilla palkitaan sinne asti kiivenneiden vaiva.

Järvimaisema Pisan näkötornista.

Pisan luonnonsuojelualue on kuuluisa komeista järvi- ja vaaramaisemistaan, jotka avautuvat esteettä kaikkiin ilmansuuntiin Pisanmäen huipun näkötornista. Luonnonsuojelualueella on noin 8,5 km:n pituinen Pisan kierto-niminen retkeilyreitti. Reitin kiertämiseen menee noin 3-5 tuntia. Pisalle nousemista on helpotettu portailla, levähdystasanteilla ja kaiteilla, mutta maasto on vaativaa, joten varaathan kierrokseen riittävästi aikaa.

Kuopiosta Pisalle matkaa kertyy 62 km, joten alue on mainio päiväretkikohde. Pisan patikkareittien lähtöpaikat ovat Lastukosken ja Salmenpellon pysäköintialueilla. Lastukosken pysäköintipaikalta alkavan patikkareitin läheisellä Lastukosken uimarannalla sijaitsee myös Lastukosken kylät ry:n kota, jota retkeilijät voivat käyttää. Virkistävä tauko Lastukosken hienoissa maisemissa on vaivatonta yhdistää Pisalla käyntiin.

Ruosteinen opastekyltti.

Pisan luonnonsuojelualueelle pääsee ainoastaan polkuja pitkin. Lastukosken pysäköintialueelta matkaa Pisalle on 3 km ja Salmenpellon pysäköintialueelta 2 km kävellen.  Pääset alueelle:
– Omalla autolla: Kuopion keskustasta Pisalle on matkaa noin 62 km. Pisalle on opasteet Siilinjärvi – Nurmes -tiellä (nro 75) Lastukosken pysäköintialueen kohdalla sekä Lastukoski – Venäänaho -tiellä (nro 5701).
– Julkisilla kulkuvälineillä: Linja-autolla pääsee Lastukosken tienhaaraan etenkin arkisin useammalla eri linja-autoreitillä. Valitse ensin Kuopiosta Nilsiään lähtevä linja-auto ja sen jälkeen Nilsiästä Palonurmen-Ruukinsalon suuntainen linja-auto ja jää pois Lastukosken pysäkillä, josta kävele Lastukoskentietä pitkin noin 600m josta pääset luontopolun alkuun.

Tiesitkö, että Pisalta avautuvia maisemia on ikuistanut muun muassa kuuluisa valokuvaaja I.K. Inha vuonna 1883? Tai, että Pisa mainitaan jo Kalevalassa, jossa nuori Joukahainen rehvastelee tiedoillaan Väinämöiselle ”Tieän puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla”?

Kallion reunassa kulkeva luontopolku.

Vaaran huipulla voi myös tutustua kallioon hakattuihin Täyssinän rauhan yli 400-vuotta vanhoihin rajamerkkeihin. Lisäksi Pisan näkötornin lähellä on Täyssinän rauhan rajakivi, johon Ruotsin ja Venäjän edustajat ovat raapustaneet omat merkkinsä. Lähellä on myös kämmenkivi ja luontoreitin pohjoisosassa Pirunkellari, johon liittyy vanhoja uskomuksia.

Pisan luonnonsuojelualueen pinta-ala on 306 ha ja alue on valtion omistuksessa. Pisalla on myös Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen omistama 1,5 hehtaarin rauhoitusalue. Pisan valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen suojelun tavoitteena on vanhojen metsien säilyttäminen.

Tutkimusten mukaan metsässä olo lisää tarkkavaisuutta. Aistimme toimivat paremmin ja havaitsemme enemmän nähtävää, kuultavaa ja haistettavaa. Katsele puiden muotoja, pintoja ja varjoja. Ota käteesi neulasia ja lehtiä. Haistele niitä ja huomaa erilaisia tuoksuja. Kokeile puiden runkoja ja tunne kädessäsi erilaisia pintoja. Mitä kaikkea aisteillasi huomaat? Mistä tulet tietoiseksi?

Luontoreitin lähtöpiste opastetaulun kera.

Lisätietoa:
Pisan retkeilyreitit
Pisan luontotorni
Lastukosken laavu