maanantai 10. helmikuun 2020

Uutinen

Kuopion taloyhtiöistä löytyy Naati nuapurista − Kerräyvy yhteen -liikuntaryhmiä

Kuopio on kehittänyt kolme vuotta terveysliikuntaa vielä kotona itsenäisesti pärjääville iäkkäille Ikäinstituutin koordinoimassa Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa. Kaupungilla on jo pitkät perinteet vertaisohjaajien vetämistä iäkkäiden liikuntaryhmistä.

”Halusimme mahdollistaa kuntoilun lähellä kotia, jonka vuoksi perustimme Naati nuapurista – kerräävvy yhteen -ryhmiä sellaisiin taloyhtiöihin ja asuinalueille, joissa asui paljon iäkkäitä ihmisiä. Asukkaista koulutettiin ryhmien vetäjiä”, kertoo Kuopion liikunnanohjaaja Carita Randelin-Kauppinen.

”Olemme yhdistäneet myös ennakkoluulottomasti liikuntaa ja kulttuuria tuomalla tuolijoogan kirjastoon ja järjestämällä keskustassa kulttuurihistoria-kävelyitä”, lisää Randelin-Kauppinen.

Suomessa on 250 000 kotona asuvaa iäkästä (75+), joilla on alkavia toimintakyvyn ongelmia. Säännöllisellä ja nousujohteisella voima- ja tasapainoharjoittelulla voidaan ehkäistä kolmasosa ikäihmisten kaatumisista. Ryhmäliikunta ehkäisee Voimaa vanhuuteen -osallistujakyselyn mukaan myös yksinäisyyttä ja parantaa mielialaa.

Ikäinstituutti on mentoroinut vuosina 2016-2019 Kuopion ikäihmisten terveysliikunnan yhteystyöryhmää. Tavoitteena on ollut ottaa käyttöön liikuntaneuvonnan, voima- ja tasapainoharjoittelun sekä ulkoilun hyviä käytäntöjä.
Lisätietoa:
Kuopion liikunnanohjaaja Carita Randelin-Kauppinen, carita.randelin(at)kuopio.fi , 044 718 2509