torstai 08. elokuun 2019

Blogi

Kuopion syksyn kolme kovaa luontokohdetta – elämyksiä ilman kalliita välineitä ja pitkiä reissuja

Elokuussa suosittelemme tutustumaan Kuopion syksyn kolmeen kovaan luontokohteeseen Kolmisoppi-Neulamäen luontopolkuihin, Puijonnokkaan ja Kurkimäen kyläyhdistyksen Kelokylään. Kaikki kohteet ovat lähellä eivätkä edellytä kalliita välineitä, voit tulla paikalle vain nauttimaan elämyksestä ja luonnosta.

Kolmisoppi-Neulamäen luontopolut

Kolmisoppi- Neulamäen luontopoluilla voit ihailla Neulamäen laelta avautuvia komeita maisemia ja kallioita. Vuorilammen nuotiopaikalla voit myös sytyttää nuotion, grillata tai vain nauttia maisemista. Kolmisoppi-Neulamäen alueella on kolme luontopolkua: 5, 4 ja noin 2 kilometrin mittaisia. Luontopolkukierroksen voit aloittaa Kolmisopen lammen luoteispäästä, jossa on pieni paikoitusalue autoille. Luontopolulle pääsee myös vaikkapa Neulamäen asuntoalueelta Juontotien päästä tai urheilukentältä. Myös bussilla 4, joka kulkee keskustasta noin puolen tunnin välein Neulamäkeen Juontotielle, pääset Vuorilammen reitille.

Puijonnokka

Puijonnokan laavulla voit ihailla elokuisia auringonlaskun maisemia ja Pohjois-Kallaveden saaristoa vaikkapa nokipannukahvin kera. Täältä löytyy laavu nuotiopaikkoineen, kompostikäymälä ja liiteri. Retkelle Puijonnokkaan pääset Puijonsarvesta Aaro J. Jalkasen muistomerkiltä joka sijaitsee Puijonsarventien varrella. Muistomerkkiä vastapäätä on levike, jolle voit jättää auton. Laavulle pääset joko hiekkatietä tai mäntymetsän läpi kulkevaa metsäpolkua pitkin. Matkaa on tieltä noin 800m. Laavulle pääsee myös Puijon tornilta, josta matkaa laavulle on noin 3,5 km. Puijonnokalle pääset myös bussilla 21 Päivärantaan ja siitä bussilla 20 Puijonnokalle.

Kurkimäen kyläyhdistyksen Kelokylä

Kurkimäen kyläyhdistyksen Kelokylä Putkinotkontien varressa on näyte Kurkimäen kyläyhdistyksen, talkootyön ja yhteistyön voimasta. Tällä upealla virkistysalueella voit kuntoilla tai nautiskella luonnosta nuotion ääressä. Alue on kaikkien käytettävissä erinomaisine varusteluineen: Alueella on puolikota, ulkotulipaikka, käymälä ja esiintymislava. Laavulta lähtee myös ympärivuotinen ulkoilureitti, joka on noin 6 km pitkä. Reitti kiertää nuoren mäntymetsän ja sitä pääsee kulkemaan niin pyörällä, jalan kuin vaikkapa suksinkin. Auton voit jättää esimerkiksi läheisen koulun vierellä olevan jalkapallokentän pihaan. Kelokylälle Kurkimäkeen pääset keskustasta busseilla 74 ja 75, Kelokylä on pysäkiltä lyhyen kävelymatkan päässä.

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan 10 minuuttia luonnossa alentaa verenpainetta, 20 minuuttia kohottaa mielialaa ja 60 minuuttia lisää tarkkaavaisuutta? Liikunnan vaikutus energiankulutukseen on myös osa luonnon hyvinvointivaikutuksia. Metsä saa aistimme virkeiksi, elvyttää ja tuo terveyttä.

Muistathan myös Kuopion Seudun joukkoliikenteen sovelluksen ”Reittiopas Kuopio”, joka auttaa suunnittelemaan reittisi julkisella liikenteellä. Oppaasta saat hyvät ja selkeät ohjeet sekä tietoa vaihtoehtoisista busseista ja reiteistä.