keskiviikko 27. marraskuun 2019

Uutinen

Kuntolaakson uusi uimahalli harjakorkeudessaan – valmiina polskutteluun syksyllä 2020

Kuntolaakson uuden uimahallin harjannostajaisia vietettiin keskiviikkona 13.11. rennoissa tunnelmissa. Kuntolaakson uusittu jää- ja uimahalli antaa entistä paremmat mahdollisuudet kaupunkilaisten monipuoliselle liikunnalle ja ilmentää erinomaisella tavalla Kuopion visiota ”hyvän elämän pääkaupunkina”.

Kuntolaakson työmaa on pokannut tänä vuonna jo Rakennusteollisuuden myöntämän Paras yhteistyöhanke -palkinnon ja oli ehdolla myös Rakennuslehden vuoden 2019 parhaaksi työmaaksi, joten juhlimisen aihetta riittää.

”Palkinto ja ehdokkuus osoittavat yhteistyön voiman ja Kuntolaakson työmaan toimivuuden”, kehuu YIT:n projektipäällikkö Jesse Parviainen.

Kuntolaakson uimahallista tulee allaspinta-alaltaan Suomen toiseksi suurin, ja tämä mahdollistaa erinomaisesti suurempien asiakasmassojen yhtäaikaiset ja erilaiset käyttötarpeet. Uima- ja jäähalli saman katon alla mahdollistaa myös esimerkiksi yhteiset laadukkaat ravintolapalvelut.


Kuntolaakson uimahallissa on menneillään kova laatoitusurakka

Kuopion Tilakeskuksen rakennuttajapäällikkö Veli-Matti Paananen muisteli juhlapuheessaan, kuinka 50 vuotta sitten rakennettiin tuolloin moderni Niiralan uimahalli ja sen maailman paras sauna. Uusi uimahalli edustaa tämän ajan modernia teknologiaa. Uimahallin veden lämmittämisessä hyödynnetään viereisen jäähallin jäähdytyksessä syntyvää lauhdelämpöä. Jäähalli puolestaan on Suomen ensimmäinen hiilidioksidilla jäähdytetty halli.

”Jään tekemisestä ja ylläpidosta syntyvällä lämmöllä saadaan lämmitettyä uimahallin vesi sopivaksi. Tästä tulee kokonaisuudessaan veronmaksajille hieno tuote!” iloitsee Paananen.
Yhdessä tekemällä ja toisiin luottaen

Hankkeessa toteutuu hyvin kuopiolainen toimintatapa: avoimuus, yhdessä tekeminen ja eri toimijoiden huomioiminen ovat olleet kantavia teemoja ja arvoja työmaan toiminnassa. Yhteistyö on hankkeessa ollutkin erityisen tärkeässä asemassa, koska hanke toteutetaan elinkaarihankkeena leasing-rahoitteisella vuokramallilla. Kuntolaakson toteuttajana toimii YIT Oyj yhdessä Caverion Suomi Oy:n kanssa. Hankkeen rahoittaa ja rakennuksen omistaa SEB Leasing Oy.

Kuopion kaupunki toimii puolestaan tilaajana ja solmii 20 vuoden mittaisen palvelusopimuksen YIT:n ja Caverionin kanssa. Kaupunki vastaa palveluista uimahallissa ja määrittelee esimerkiksi hallin asiakashinnoittelun.

”Elinkaarimallin etu on se, että rakennuksen käytettävyys ja olosuhteet säilyvät aina sovitulla tasolla”, kertoo Caverionin liiketoimintapäällikkö Jani Orava.

Tällä hetkellä työmaalla on menneillään ankara laatoittaminen. Uimahalliin käytetään yhteensä neljä rekallista laattoja, ja laatoitus valmistuu viimeistään helmikuussa 2020.

Uimaan uuteen halliin päästään polskimaan syksyllä 2020 ja vanha uimahalli palvelee siihen asti. Kuntolaakson uuteen uimahalliin on tulossa kahdeksan erilaista allasta: 10-ratainen 50 metrin pituinen pääallas (jonka voi jakaa kahdeksi 25 metrin altaaksi), hyppyallas, opetusallas, nuorisoallas, monitoimiallas, poreallas, kylmäallas ja tenava-allas.