keskiviikko 03. heinäkuun 2019

Blogi

Esittelyssä Kuopion luontokohteet: Hietasalon saari ja uimaranta sekä Karhonsaari

Kuopion kaupunki aloittaa luonto- ja retkikohteidensa esittelyn, jatkossa esittelemme uuden kohteen aina kerran kuussa. Tässä kuussa esittelyssä ovat Hietasalon saari ja uimaranta sekä Karhonsaari.

Hietasalon saari on Etelä-Kallaveden helmi. Saaressa on Kuopion paras uimaranta ja hienoja lehtoja sekä kallioalueita. Hietasalon saareen pääsee heinäkuussa laivayhtiön laivalla tai milloin vain omalla veneellä/kanootilla. Matkaa Hietasaloon on matkustajasatamasta noin 5 km ja Saaristokaupungista noin 1,5 km. Uimarannan lisäksi Hietasalossa on laavu, keittokatos ja nuotiopaikkoja. Hietasalon retkelle kannattaa ottaa mukaan hyvät eväät ja iloinen mieli. Laivojen aikataulut löytyvät laivayhtiöiden kotisivuilta.

Karhonsaari on todellinen luontoparatiisi puulajipuistoineen (arboretum). Karhonsaari on aikanaan ollut Kymi-yhtiön omistuksessa ja saaren vanhat huvilat ovat olleet yhtiön metsänhoitajien käytössä. Nykyään saaren pohjoisrannalla olevat huvilat ja niiden pihapiirit kuuluvat Savo-Karjalan luontopiirin omistukseen. Metsänhoitajat ovat istuttaneet saareen erilaisia puulajeja viime vuosisadan alkupuolelta lähtien. Alueen siirryttyä Kuopion kaupungille puulajipuistoa on hoidettu virkistysalueena ja lisäksi alueelle on perustettu kaksi luonnonsuojelualuetta.

Karhonsaaren puulajipuistoa ja sen istutuksia esitellään parin kilometrin mittaisella luontopolulla. Karhonsaari on venematkan päässä. Pienemmillä veneillä saareen voi rantautua etelärannan laavun kohdalta. Isompia veneitä varten on laituri pohjoisrannalla huviloiden kohdalla. Retkeilijöiden käytettävissä on myös soutuvene Ranta-Toivalantien päässä, jonka avaimen voi lainata maksutta valtuustotalon asiakaspalvelusta (Suokatu 42).

Luonnossa liikkuminen tutkitusta parantaa terveyttä, lievittää stressiä ja auttaa jaksamaan arjessa paremmin. Lähde siis tutustumaan luontokohteisiimme ja nauti niiden tarjoamista monipuolisista terveysvaikutuksista!Veneitä hiekkarannalla